De beste muziek van 2015, de tussenstand

Mijn voornemen is om op dit muziekblog in ieder geval verslag uit te brengen van wat ik ervaar als muzikale hoogtepunten. Dus (waarschijnlijk) niet elke week of elke dag een post, wel zo af en toe een lijstje, en zo nu en dan een post wanneer er echt iets unieks mijn gehoor aandoet.

Om te beginnen daarom een lijstje! Twee weken geleden zat 2015 er alweer half op, en dat soort momenten zijn altijd goede gelegenheden om terug te blikken. Mijn muzikale jaar tot nu toe:

470395.300Albums
1. Benjamin Clementine – At Least for Now
2. Major Lazer – Peace is the Mission
3. The Exploding Eyes Orchestra – I
4. Kovacs – Shades of Black
5. The Prodigy – The Day is My Enemy
6. Hiatus Kaiyote – Choose Your Weapon
7. Noel Gallagher’s High Flying Birds – Chasing Yesterday
8. De Sluwe Vos – Kontra
9. Portico – Living Fields
10. Panda Bear – Panda Bear Meets the Grim Reaper

Waarbij gezegd moet worden dat het zo’n fantastisch jaar nou ook weer niet is, qua albums althans. De eerste vijf á zes zijn jaarlijstmateriaal, de rest is oké, maar staat er niet heel stevig.
Ondertussen heeft iedereen die mij niet (zo goed) kent de observatie kunnen doen dat ik met tien albums ook tien verschillende genres heb benoemd. Dat klopt. Ik zou er graag meer over zeggen, maar ik zou niet weten wat. Zodra ik het criterium heb gevonden van wat ik goede muziek vindt, laat ik het direct weten. In de tussentijd…

Nummers
1. Benjamin Clementine – Then I Heard a Bachelor’s Cry (link)
2. Mr. Polska – De Libi (link)
3. The Prodigy – Wild Frontier (link)
4. Major Lazer – Lean On (link)
5. Kovacs – The Devil You Know (link)

Voor wie het vreemd vind dat ik hier Mr. Polska tussen zet, ga dat nummer eens luisteren en denk de (volstrekt betekenisloze) tekst weg. Er blijft een sterk elektronicanummer over. En van Major Lazer had ik ook een ander nummer kunnen kiezen dan degene die het goed deed in de top 40, maar dit is wat mij betreft gewoon een heel goed nummer, productiegewijs en zelfs qua tekst is het niet slecht.

Dj set/mixtape
Hier hou ik het bij één. Bij dj sets spelen namelijk geheel andere criteria een rol dan bij nummers en albums, en bovendien komen er zo krankzinnig veel van uit (vooral online) dat het bijhouden en rangschikken simpelweg niet te doen is. Daarom licht ik één mix uit die mij in het bijzonder is opgevallen.

De Duitse dj en producer Max Graef is een van de betere minder bekende dj’s van het moment. Ik ken hem van een house-ep, maar zijn vorig jaar verschenen album Rivers of the Red Planet combineert verschillende elektronicastijlen alsmede hip hop, en deze mix focust zich eigenlijk voornamelijk op dat laatste genre. Veelzijdig is hij dus, maar ook gewoon een hele goede dj: luister naar die overgangen, en de trackselectie over de hele mix genomen. Hopelijk horen we nog veel meer van hem.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: