De beste muziek van 2015

Over het ruime halve jaar dat ik wat actiever deze blog gebruik heb ik er niet heel veel gepost. Aan de ene kant lijkt het zo wat kaal, aan de andere kant: ik had niet altijd de behoefte om iets te schrijven, en ik maak er voor mezelf geen verplichting van om “maar iets” te schrijven. Blijft het internet nog een klein beetje schoon.

Voor de eindejaarslijst maak ik ieder jaar echter tijd. Als lijstjesfreak hou ik ze op zijn minst bij om na enkele jaren terug te kijken en te zien hoe mijn smaak veranderd is, en natuurlijk welke muziek ik destijds niet had ontdekt. Want dat gebeurt altijd: het jaar is net voorbij, en je ontdekt een plaat die zo je top drie had gehaald. Net zo clichématig als het lijstjes bijhouden zelf is de waarheid dat het allemaal maar relatief is. Maar dat maakt het niet minder leuk!

485433.300Albums
1. Kendrick Lamar – To Pimp A Butterfly
2. Benjamin Clementine – At Least for Now
3. Leprous – The Congregation
4. Dr. Dre – Compton
5. Major Lazer – Peace is the Mission
6. Kovacs – Shades of Black
7. Tame Impala – Currents
8. Foals – What Went Down
9. Destroyer – Poison Season
10. GRiZ – Say It Loud

Verder dan de top 10 gaat het met de echte toppers niet. Qua albums voor de eeuwigheid is het vooralsnog beperkt tot de eerste twee, Benjamin Clementine door de pure kwaliteit en Kendrick Lamar daarnaast voor zijn maatschappelijke relevantie, en bovendien zijn zeer goed uitgewerkte maar toch subtiele knipogen naar het verleden. Verder is het een jaar van degelijke albums geworden: eigenlijk alles van de nummer drie tot en met de nummer 20 plaatst zich in die categorie. Ik sta open voor albums die zich bij herhaalde beluistering bewijzen, dus wellicht en waarschijnlijk ziet de lijst er over een paar jaar geheel anders uit. Dat is dan een goed idee voor een nieuwe post op deze blog!

11. Steven Wilson – Hand. Cannot. Erase.
12. Logic – The Incredible True Story
13. Der Weg Einer Freiheit – Stellar
14. The Exploding Eyes Orchestra
15. Amorphis – Under the Red Cloud
16. Editors – In Dream
17. Shining – International Blackjazz Society
18. De Sluwe Vos – Kontra
19. Deafheaven – New Bermuda
20. Hot Chip – Why Make Sense?

Qua individuele nummers is er een hoop meer interessants gebeurt. Je zou kunnen zeggen dat het schrijven van een song makkelijker is dan het schrijven van album, maar daar zijn genoeg tegenvoorbeelden van te vinden. Mijn eerste neiging is het jammer te noemen, maar als goede muziek zich via een ander formaat laat zien, is daar uiteindelijk niets mis mee. Vrijwel elk van volgende nummers springt boven de release in kwestie uit. Dat pleit weer voor een jaarmix (of Spotify-playlist…).

Songs
1. Kendrick Lamar – Mortal Man
2. Benjamin Clementine – Then I Heard a Bachelor’s Cry
3. Jon Connor & Snoop Dogg – One Shot One Kill
4. Fouk – Kill Frenzy
5. Mark Ronson & Bruno Mars – Uptown Funk
6. Tame Impala – Currents
7. Major Lazer – Too Original
8. Editors – Ocean of Night
9. The Prodigy – Wild Frontier
10. Hot Chip – Need You Now

Hier vinden we zelfs een top 40-nummer, dat overkomt me niet vaak. Net als ten tijde van Get Lucky echter bewonder ik vooral de inspanningen om de funk en disco, twee nog steeds vaak ten onrechte “fout” genoemde genres, in ere te herstellen, met succes!

Al met al was het geen uitzonderlijk jaar, maar er is weer genoeg goeds uitgekomen om mij te weerhouden van de claim dat vroeger alles beter was. Dat was het ook gewoon niet. Bovendien staan er alweer veel (naar verwachting) goede muziek in de planning voor 2016!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: