Muziekblog: muzieklog 2016 #1

Om ook mijn muziekblog maar weer eens op te pakken: ik ben al geruime tijd actief op de muziekwebsite MusicMeter. Op deze discussiesite plaats ik regelmatig meningen over nieuwe en oude albums, de ene keer wat meer, de andere keer wat minder uitgebreid. Ik noem het bewust geen recensies, want soms is het simpelweg niet meer dan een mening geponeerd als stelling. Discussies over de albums ga ik natuurlijk altijd graag aan, maar ik probeer niet al te stellig te zijn in de objectiviteit van wat ik schrijf. Muziek is mijn hobby, niet mijn werk (nou ja, deels wel, maar niet in die zin).

Vanaf nu zal ik een selectie ook hier publiceren. Om te beginnen met een aantal recente!

Noisia – Outer Edges (2016)

outer-edges

Het Groningse trio Noisia komt na zes jaar eindelijk met een vervolg op Split the Atom. Dat album deed zijn naam eer aan, en is vandaag de dag nog steeds een maatstaf voor iedere producer(groep) die zich waagt aan enige kruising van drum & bass, dubstep, house, breakbeat, ambient en ja, welk elektronisch subgenre was er eigenlijk niet op die plaat te vinden?

Ik durf echter nu al te zeggen dat Outer Edges niet diezelfde impact gaat hebben. Hoe lekker nummers als Anomaly en Collider ook zijn, ze hebben niet de onmiddelijke herkenbaarheid, en ze blijven toch wat meer binnen de grenzen van hun eigen genres, zeker als ik het vergelijk met nummers als Machine Gun en Alpha Centauri, die gewoon volledig hun eigen pad trokken en tegelijk de meest pakkende nummers van het album waren. Daarnaast gaat de kwaliteit naarmate de plaat vordert helaas omlaag. Tegen het einde wordt het toch echt wat minder boeiend allemaal, en vraag ik me soms af wat het nu maakt dat ik naar Noisia zit te luisteren en niet naar een van de 100 andere drum & bass-acts die de afgelopen tien jaar in Noisia’s voetsporen zijn getreden.

Nog steeds hoort Noisia bij de top van het genre, wisselt men veel af, is men origineel, en zitten alle producties bijzonder goed in elkaar. Maar zowel qua individuele nummers als over het geheel mist deze plaat de frisheid van Split the Atom.

Score: 3,5/5

Ariana Grande – Dangerous Woman (2016)

dangerous-womanVanwege wat catchy hitjes heb ik deze toch maar geprobeerd, en ik kan er kort over zijn: Dangerous Woman is een prima popalbum. Ik had veel minder verwacht, maar er staan zelfs een paar nummers op die ik gewoon heel goed vind, te weten Greedy en Side to Side. Leave me Lonely is ook heel aardig, vooral bijzonder omdat ballads toch vaak de zwakke punten zijn van popzangeressen die het niet in de eerste plaats van hun zangtalent moeten hebben. Het album is als geheel echter toch net niet spannend genoeg voor mij, hoewel ik me kan voorstellen dat het voor anderen dit wel is. Dus mijn favoriete nummers gaan ergens in een playlist, de rest zal ik waarschijnlijk niet meer draaien.

Score: 3/5

Haken – Affinity (2016)

affinityAffinity van de progressieve rock-/metalband Haken is een van de weinige albums van dit jaar tot nu toe die me echt weet te pakken. Creatief, virtuoos, pakkend, het weet te scoren op de belangrijkste criteria van een progplaat. Emotie, tsja, ik kan me voorstellen dat je dat er niet in hoort. De zanger heeft inderdaad niet het meeste gevoel in zijn stem, maar ik vind hem wel een uniek geluid hebben. Behalve die van Sieges Even en vervolgband Subsignal (tips voor de liefhebbers van deze plaat!) kan ik me eigenlijk geen zanger noemen met dit stemgeluid. Waar de zanger (van Haken) wat minder uit de verf komt, vangt de instrumentatie hem bovendien uitstekend op. Haken klinkt hier als een eenheid, en dat is lang geen vanzelfsprekendheid in dit genre.

Score: 4/5

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: