Muziekblog: muzieklog 2016 #2

En weer een nieuwe ronde meningen over nieuwe muziek van mijn kant. Met ditmaal wat minder bekende namen, waar ik desondanks veel van verwachtte gezien hun eerdere werk: Mark Pritchard, Mac Miller, Kaytranada. Waarvan twee van de drie me toch wel tegenvielen.

MarkP.jpgMark Pritchard – Under the Sun (2016)

Mark Pritchard levert met Under the Sun een interessant album af. Hoewel, album, dat vind ik wel vaker een twijfelachtig concept in de elektronische muziek. De ene artiest gooit tien clubmixes achter elkaar en noemt het een album, de andere springt van de hak op de tak om al met al een brei aan interessante maar uiteindelijk weinig samenhangende geluidsfragmenten af te leveren.
Mark Pritchard valt in die tweede categorie. Under the Sun geeft na een ambientintro de indruk toch wel songstructuren te waarderen, met snel elkaar opvolgend drie nummers met een redelijke structuur en zang (Give it your Choir, Beautiful People met Thom Yorke, You Wash My Soul). Maar tussendoor en helemaal daarna is het ambient wat de klok slaat, en dat komt de kwaliteit wat mij betreft niet ten goede. Na Hi Red, wat ook al geen fantastisch stuk muziek is, is het voor mij een grote waas die hooguit saai en soms zelfs irritant is. Als album schiet het dus echt tekort. Op de eerste helft staan wat leuke muziekjes, maar dat is wat mij betreft echt het enige wat deze plaat van een onvoldoende redt.

Score: 3/5

Kaytranada.jpgKaytranada – 99,9% (2016)

99.9%, de tweede soloplaat van hiphopproducer Kaytranada, heeft wat tijd nodig. Letterlijk, want het duurt al een minuut of acht voordat het eerste echte nummer begint. Ook zitten er wat niemendalletjes tussen, waar je even doorheen (of langs skippen) moet. Voor mij zijn dat Bus Ride, de eerste helft van Glowed Up, Breakdance Lesson N.1 dat wel leuk is maar te lang doorgaat. Ik wil het geen fillers noemen, want ze vullen niet echt. Ze liggen meer bovenop het uur dat deze plaat maximaal had moeten duren. Als je het mij vraagt duurt 99,9% namelijk echt te lang voor het lage tempo en het genre (maar goed, dat bezwaar heb ik wel meer met hip hop/r&b).

Maar die tijd die het dan kost loont uiteindelijk wel. Want er staat toch wel veel goeds op 99,9%. Meerdere supercatchy nummers die je weken niet uit je hoofd krijgt (Together, One Too Many, You’re the One), met Drive Me Crazy een sterk hip hop-nummer dat Vic Mensa zeer goed uit de verf laat komen, en juist de instrumentale tracks (Weight Off, Despite the Weather, Lite Spots) hebben een eigen smoel, met een diepte die de meeste artiesten met een vocalist alsnog niet weten te bereiken. Maar de echte uitbetaling van het wachten komt pas aan het eind, want de laatste vier nummers zijn echt heel erg lekker, met Lite Spots als hoogtepunt. De groove die daarin zit is zeldzaam goed, en een van de redenen dat ik dit Kaytranada-album in de collectie houd en nog regelmatig zal draaien.

Score: 3,75/4

MacMiller.jpgMac Miller – The Divine Feminine (2016)

The Divine Feminine, een plaat over het vrouwelijke. Ik heb me niet heel goed ingelezen in de thematiek, maar heel ingewikkeld is het volgens mij niet. Mac Miller heeft eerder aangetoond veelzijdig te zijn, dus ik hoopte op een fijne samensmelting van genres en zo een mooi totaalplaatje voor deze ode aan de vrouw.
Ik vind het album over het geheel wat leuke ideeën hebben, en het begint ook lekker pakkend met Congratulations en het fantastische Dang, met Anderson.Paak! Daarna kakt echter het tempo gigantisch in, en wordt de plaat voor mij eigenlijk nergens meer spannend. Track na track gaat het richting downtempo, en de nummers zijn zo zwoel dat ik het er eerder benauwd door krijg.
Ik snap dat een album met thema’s als deze af en toe wat gas terug moet nemen, maar voor mij grenst het regelmatig aan gezapig. De dynamiek van het vrouwelijke (wat zo geprezen wordt) hoor ik niet terug in de muziek.

Score: 3/5

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: